II Jornades de Didàctica de la Literatura | UCV
Buscar
Santoral: San José esposo de la Virgen
Santoral: San José esposo de la Virgen

Universidad Católica de Valencia

II Jornades de Didàctica de la Literatura

Poesia a les aules

Presentació

La literatura és un dels camps del saber que més capacitat té per a recollir la cultura de qualsevol poble, per a transmetre la visió particular que les persones que la integren tenen del món que les envolta. És per aquest motiu que la seua presència a les aules implica una funció cultural de primer ordre, que servirà per a entendre i explicar el funcionament de la societat on la literatura s’ha creat.

Així, des d’aquest punt de partida, en aquestes jornades mirarem d’oferir propostes sobre la literatura que cal ensenyar i aprendre a les aules i de quina manera.

Objectius

  • Tractar la presència de la poesia a les aules des de diferents perspectives.
  • Oferir eines al professorat en formació i en actiu per a la reflexió i el desenvolupament de la poesia en l’alumnat.

Programa

1a Sessió (3/5/18): «L’educació literària». Francesc Gisbert.
2a Sessió (10/5/18): «Poesia per a infants». Fina Girbés.
3a Sessió (17/5/18): «Com fer lectors de poesia». Anna Ballester
4a Sessió (24/5/18): Experiències de bones practiques de poesia a l’aula». Ramon Besora Oliva.

Docents

Francesc Gisbert i Muñoz és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat d'Alacant, té estudis de Filologia Hispànica i és doctor en Filologia Catalana (2015). És professor de llengua i literatura. Imparteix cursos de formació docent per al CEFIRE i les universitats, sobre cultura popular, literatura contemporània i animació a la lectura. És escriptor, amb vora quaranta obres editades. També traductor. Autor de novel·les per al públic adult, infantil i juvenil, investigador de la cultura popular i la literatura contemporània, elabora materials didàctics i llibres de text per a diverses editorials i coordina projectes de difusió cultural i animació lectora. Com a investigador, les seues línies de treball són la cultura popular, la història de la literarura infantil i juvenil, la didàctica de la llengua i la literatura i les tècniques de foment de la lectura.

Fina Girbés Nàcher és llicenciada en Geografia i Història. Durant molts anys es dedica a l'ensenyament de l'àrea de Llengua en Primària i Secundària. Actualment treballa en la correcció i traducció de textos. Ha col·laborat en la publicació de llibres de text i material didàctic per a diverses editorials i és autora de nombroses propostes didàctiques d'animació lectora. L'any 2008 s'estrena com a poetessa amb Poemes de diumenges i dies faeners (Baula) i amb un llibre de lectura col·lectiva Pluja de lletres (Voramar-Santillana). El 2009 publica Poemes de butxaca (Bromera) i El rei de la casa (Baula). Aquest últim de narrativa per a primers lectors.

Anna Ballester Marco és professora de Secundària, contacontes i especialista en literatura infantil i juvenil. Ha impartit cursos de formació del professorat sobre animació a la lectura, dinamització de biblioteques i dramatització. Ha publicat articles en diverses revistes, com ara CLIJ, Escola Catalana, Articles, Quaderns d’animació lectora i GUIX. A més, participa freqüentment en grups de treball i en altres activitats de formació del professorat. En aquest sentit, cal destacar la seua participació en nombrosos congressos i encontres professionals. En 2009 va publicar el seu primer llibre sobre tècniques per a treballar la poesia en distints àmbits: Poemania, guia pràctica per a fer lectors i lectores de poesia. Al 2010 també ha publicat l’obra de teatre infantil Maleïda poma.

Ramon Besora Oliva és mestre, editor, escriptor. Ha format part de la Institució Rosa Sensat. És autor de diverses publicacions i articles sobre didàctica, creativitat infantil, construcció del lector, poesia, experimentació poètica i també ha escrit diversos títols de literatura infantil. Ha estat president del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, membre del jurat de diversos premis literaris, com el Premi Nacional de Literatura Infantil del Ministeri de Cultura, Premi Lazarillo, Premi de Literatura Infantil i Juvenil de la Generalitat de Catalunya. Ha rebut diversos premis nacionals i internacionals per la seua activitat docent i per les seves publicacions. Entre els quals destaquen: Premi Baldiri Reixac, per les seves aportacions en el camp de la didàctica de la llengua, i l’ Octogone d'Honneur, atorgat pel Centre International d'Études en Littérature de Jeunesse de París.

 

Inscripció

Oberta la inscripció fins l'1 de maig de 2018

Horari

De 18:00 a 20:00

Seu

Sede Ntra. Sra. del Lluch (Alzira) - Campus Ribera

Preu

Gratuït