IV Jornades de didáctica de la literatura | UCV
Buscar
Santoral: San Fructuoso, San Benito José Labre
Santoral: San Fructuoso, San Benito José Labre

Universidad Católica de Valencia

IV Jornades de didáctica de la literatura

La literatura universal a les aules

Presentació

Aquestes jornades formen part de la línia de treball iniciada com a grup de recerca, «La literatura com a mitjà per a l'adquisició de competències en els graus de Magisteri», ampliant la temàtica sobre l'educació literària de les jornades organitzades durant els cursos anteriors –lectura i literatura (2017), poesia a les aules (2018) i el gènere dramàtic infantil i juvenil (2019)– a la literatura universal. La literatura aborda temes recurrents, quasi sempre comuns a cultures molt diverses. D'aquesta manera, és un testimoni que la humanitat ha tingut permanentment unes inquietuds i unes necessitats semblants, així com els mateixos somnis. Per tant, considerem que la lectura dels clàssics ens ajuda a explorar, a descobrir i aprendre sobre la nostra existència. És per això que la lectura dels clàssics i de les obres que formen part de la literatura universal haurien d'estar dins del pla lector de qualsevol centre educatiu. En aquest sentit, les «IV Jornades de Didàctica de Literatura. La literatura universal en les aules», enfocades a l'alumnat de Magisteri de la UCV i de qualsevol àmbit universitari, al professorat en actiu de les comarques de la Ribera i de la Costera (Comunitat Valenciana), tindran com a fi últim proporcionar a aquests professionals de l'educació, futurs i actuals, eines amb les quals educar més eficaçment i significativa als seus alumnes en l'àmbit de la didàctica de la literatura, i tractaran de contribuir a una millora i un compromís amb l'Educació Infantil i Primària.

Objectius

  • Traçar un panorama del patrimoni cultural literari adreçat als infants i joves.
  • Subratllar l'aportació de la lectura dels clàssics de la literatura universal per a la formació en valors de l'alumnat per tal de construir una societat més inclusiva i reflexiva (Estratègia Europa 2020).
  • Oferir eines al professorat en formació i en actiu per a la reflexió i el desenvolupament de la lectura, per tal d'implicar en la temàtica proposta als alumnes d'Infantil i Primària, i contribuir així a la reducció de la taxa d'abandonament escolar primerenc (Estratègia Europa 2020).

Programa

1a Sessió: 25 DE MARÇ, DIMECRES, DE 16 H A 18 H
El treball del clàssic a les aules escolars. Instruments didàctics. Eva Martínez Pardo.
 
2a Sessió: 8 D'ABRIL, DIMECRES, DE 16 H A 18 H
Qué clásicos y por qué en Educación Infantil y Primaria. Rosa Navarro Durán.

3a Sessió: 22 D'ABRIL, DIMECRES, DE 16 H A 18 H
Com s'adapta un clàssic per als infants i els joves. Enric Lluch.

Inscripción