Simposi internacional: “Literatura i espiritualitat en els textos valencians del segle XV” | UCV
Buscar
Santoral: San Fructuoso, San Benito José Labre
Santoral: San Fructuoso, San Benito José Labre

Universidad Católica de Valencia

Simposi internacional: “Literatura i espiritualitat en els textos valencians del segle XV”

Durant el Segle d'Or valencià (segle XV) van veure la llum alguns dels grans clàssics de la literatura escrita en la nostra llengua. Una part important d'aquest ric cabal literari és conformada per obres de temàtica religiosa o, si més no, impregnades d'una profunda dimensió espiritual. Així, entre el tombant del Tres-cents i els inicis del Quatre-cents trobem la figura fonamental del frare franciscà Francesc Eiximenis, autor de Lo Crestià, un tractat d'abast enciclopèdic en què s'aborden les principals claus de la teologia cristiana. Coetàniament, el dominicà sant Vicent Ferrer duu a terme la seua intensa activitat homilètica per tot l'Occident europeu. Ja devers la segona meitat del segle XV, Jaume Roig és l'autor del Spill, obra narrativa en vers que traspua la influència de les artes praedicandi medievals, al servei de la salvació espiritual. Per la seua banda, la prosa de la influent abadessa de la Trinitat sor Isabel de Villena, autora de la Vita Christi, destaca per la seua prodigiosa imaginació i el seu punt de vista femení al servei de l'adoctrinament, que està immersa en la tradició de les vides de Jesucrist escrites durant els darrers segles medievals, una tradició dins la qual ocupa un paper important també Lo Cartoixà de Joan Roís de Corella.

El present congrés se centra en l'estudi històric, teològic i literari d'alguns dels principals exponents d'aquesta tradició, així com en l'anàlisi de la dimensió religiosa present en altres textos quatre-centistes, com ara les novel·les cavalleresques Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa.

Destinataris

Estudiants de Grau i Postgrau, Màster i públic en general interessat pels textos clàssics valencians.

Objetiu

Aprofundir en el coneixement dels autors i de les obres abordades, tot situant-les en el marc històric, social i cultural en què foren escrites.

Fomentar l'interés i la curiositat intel·lectual per la literatura valenciana quatre-centista. 

Programa

Dijous,  17 d'octubre

9:30h Recepció i entrega de material
10:00h Inauguració oficial: Vicerector d'Investigació
10:30h Miguel Navarro Sorní (Facultad de Teología San Vicente Ferrer): "La espiritualidad de san Vicente Ferrer en el contexto de su época"
11:15h Xavier Renedo (Universitat de Girona): "Sobre el suposat fracàs del Crestià d'Eiximenis".
12h Pausa café
12:30h Josep Lluís Martos (Universitat d'Alacant): "La poesia en la prosa religiosa de Joan Roís de Corella"
13:15h Vicent J. Escartí Soriano (Universitat de València): "Collir fruit de profitosa doctrina": la Vita Christi d'Isabel de Villena.
14:00 Dinar
16h Anna Isabel Peirats Navarro (Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir): "Moralitat i literatura en l'Spill de Jaume Roig"
16:45h Marinela Garcia Sempere (Universitat d'Alacant): "Espiritualitat femenina a través de la lectura de vides de santes al segle XV"
17:30h Pausa café
17:45h Antoni Ferrando (Universitat de València, AVL): "La tradició litúrgica del misteri de l'assumpció de Maria"
18:30h Taula rodona (participants: Marinela Garcia Sempere, Antoni Ferrando, Vicent J. Escartí). Modera Anna I. Peirats Navarro
20h Fi de la primera jornada

Divendres, 18 d'octubre

10h Rosa Alfonso Ortiz (Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir): "L'art de ben morir i el Cordial de l'ànima de Bernardí Vallmanya"
10:45h Anton Maria Espadaler (Universitat de Barcelona): "L'espiritualitat al Tirant lo Blanch"
11:30h Pausa café
12h Josep Antoni Aguilar Ávila (Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir): "Imatges cavalleresques i militars en els sermons de sant Vicent Ferrer"
12:45h Roxana Recio (Creighton University, Nebraska, EEUU): "Creación y sueño: Curial e Guelfa, un modelo de la espiritualidad cristiana del siglo XV".
14h Dinar
16:00h Lluís Ramon Ferrer (Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir): "El Calvari de la Redempció de Vicent Macip"
16:45h Albert Toldrà (Universitat de València): "El més enllà en sant Vicent Ferrer, Francesc Eiximenis i sor Isabel de Villena"
17:30 Pausa café
17:45h Aniello Fratta (Università di Napoli, Italia): "Una possibile parabola corelliana del paradosso amoroso rivisitato  alla poesia religiosa"
18:30h Abel Soler (Universitat de València):  "L'espiritualitat medieval i franciscana segons l'autor del Curial e Güelfa"
19:15h Dominique de Courcelles (Centre National de la Recherche Scientifique, ENS, París): "Amor y muerte, vida de santidad en la literatura y espiritualidad en Valencia en el siglo XV: de san Vicente Ferrer a sor Isabel de Villena".
20:00h Clausura del Simposi

Comités

Comité de Direcció
Dra. Anna Isabel Peirats Navarro (directora)
Dr. Josep Antoni Aguilar Ávila (secretari)

Comité científic
Dra. Anna Isabel Peirats Navarro (Universidad Católica de Valencia)
Dr. Josep Antoni Aguilar Ávila (Universidad Católica de Valencia)
Dr. Lluís Ramon Ferrer (Universidad Católica de Valencia)
Dr. Vicent Josep Escartí Soriano (Universitat de València)
Dr. Xavier Renedo (Universitat de Girona)
Dr. Josep Lluís Martos (Universitat d'Alacant)
Dr. Antonio Cortijo Ocaña (University of California, Santa Barbara, California)
Dr. Aniello Fratta (Università di Napoli Federico II, ITALIA)
Dra. Roxana Recio (Creighton University, Nebraska, EEUU)
Dra. Dominique de Courcelles (Centre National de la Recherche Scientifique, ENS, París)
Dra. Beatriz De Ancos (Universidad Católica de Valencia)

Comité organitzador
OTRI, Vicerectorat d'Investigació (Universidad Católica de Valencia)
Dra. Anna Isabel Peirats Navarro; Dr. Josep Antoni Aguilar Ávila; Dra. Consolación Isart Hernández; Dra. María Querol; Dr. Antoni Ferrando Francés (Universitat de València); Dr. Vicent Josep Escartí Soriano (Universitat de València); Dr. Vicente Gomar Escrivá; Dr. Vicent Gimeno Bosch; Dra. Beatriz De Ancos; Dr. Lluís Ramon Ferrer; Dra. Paz Marín García; Dra. Mar Paulo Noguera; Rosa Alfonso Ortiz; Dra. Amèlia Arbiol; Dra. Raquel Blave; Dr. Carlos Novella; Dra. Mª Jesús Carrera Hueso; Rubén Galera Hernández; Jacob Mompó Navarro.

Entitats organitzadores

Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir

Conselleria de Cultura, Educació i Ciència

Entitats col·laboradores

Institució Alfons el Magnànim, centre valencià d'estudis i investigació

Fundació Bromera per al foment de la lectura

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Formulari d'inscripció

Dates

17 y 18 d'octubre de 2019

Lloc de celebració

Seu de Santa Úrsula

Preu

Gratuït