Ponents | UCV

I Congrés Internacional de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport
Reptes actuals i futurs de l'Activitat Física i l'Esport

Ponents

M. Teresa Anguera

Catedràtica de Metodologia de les Ciències del Comportament en la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Dret i Doctora en Psicologia. 

La seua activitat investigadora sempre s'ha centrat en dues línies de treball, que són les de Metodologia Observacional i Dissenys d'Avaluació de Programes. Ha participat en 28 projectes de recerca competitius subvencionats per l'Administració, sent investigadora principal en la majoria d'ells. Ha realitzat estades de recerca a Xile, Colòmbia, Estats Units, Mèxic i Portugal.

A nivell nacional i internacional ha format part de comitès d'avaluació de la recerca, comitès de redacció de revistes, i és membre de diverses societats científiques. Té 7 sexennis de recerca i ha realitzat nombroses publicacions a Espanya i en l'estranger.

Francisco Javier Borrás Rocher

Llicenciat en Educació Física per la Universitat de València. Professor funcionari des del 2000, ha exercit en diversos instituts, Mislata, l'IES Músic Martín i Soler, en la Secció IES Federica Montseny-Centre de Reeducació Colònia Sant Vicent Ferrer, El Puig, l'IES Rascanya-Antonio Cañuelo, IES Peset Aleixandre de Paterna i actualment en l'IES Conselleria.

Ha exercit diferents càrrecs, com a Cap d'Estudis, Director d'Institut i com a assessor pedagògic-educatiu.

En el curs 2008, al costat d'un grup d'amics, professors creen el bloc UllEsportiu i el canal de YouTube UllEsportiu, obtenint diversos premis, en 2009 el 3r premi de l'Associació Espiral com el millor bloc col·lectiu, en el 2010 un premi de la Direcció general d'Innovació Tecnològica Educativa pel treball "Iniciació al voleibol".

I en 2017 és Finalista en la categoria de Formació professional, de "Millor docent d'Espanya" en els Premis Educa Abanca.

Christoph Breuer

El Dr. Christoph Breuer és professor titular en la German Sport University Cologne (Institut d'Economia de l'Esport i Gestió de l'Esport). De 2006 a 2011 va ser simultàniament Professor de Recerca en l'Institut Alemany de Recerca Econòmica (DIW Berlin). A més, és vicepresident de la German Sport University, responsable de los recursos, la planificació i la gestió de la qualitat.

Patricia Ramírez

Llicenciada en Psicologia, Màster en psicologia clínica i de la salut i doctorat en el Departament de personalitat, avaluació i tractament psicològic de la Universitat de Granada.

Codirectora del Màster de psicologia i coaching esportiu de la UCAM (Universitat Catòlica de Múrcia).

Nomenada psicòloga més influent d'Espanya amb 106 mil seguidors a Twitter i 31 mil seguidors a Instagram.

Autora de diversos llibres de psicologia aplicada i conferenciant en diversos esdeveniments nacionals i internacionals.

Col·laboradora en diferents programes de televisió, premsa escrita i ràdio (TVE, COPE, El País, Marca…)

Psicòloga en diferents equips de futbol de la primera divisió (Reial Betis Balompié, RCDE Mallorca) i de diferents esportistes individuals, nacionals i internacionals, com Paquillo Fernández i Diego Ruíz.

Jerónimo García Fernández

És professor. L'activitat investigadora del ponent està centrada en l'anàlisi de la percepció del consumidor i del client intern en organitzacions esportives, gestió dels centres de fitness, fidelització de clients i, anàlisis de perfils professionals lligats al sector. Precisament, ha publicat en revistes indexades en el SCI o SSCI com "Universitas Psychologica", "Revista de Psicologia de l'Esport", "South African Journal for Research in Sport, Physical Education and Recreation", "Revista Internacional de Medicina i Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport" o "Movimento", totes elles amb un factor d'impacte ISI-JCR. Igualment, també ha sigut autor de treballs en revistes indexades en Latindex, SCOPUS, DIU o IN- RECS com "Suma Psicològica", "Reptes, Noves Tendències en Educació Física, Esports i Recreació", "Journal of Human Sport & Exercise", "Revista Internacional de Dret i Gestió de l'Esport", "Escrits de Psicologia" o "Revista Espanyola d'Educació Física i Esports". D'altra banda, haver publicat en revistes de tiratge nacional i amb alta difusió professional com a "Instal·lacions Esportives AVUI", "Bodi Life", o "Gym Factory", li ha permès contactar amb proveïdors i empreses, la qual cosa, ha repercutit a oferir implicacions pràctiques des de la recerca i haver sigut editor i autor de llibres relacionats amb la gestió esportiva. Al seu torn, ha participat en els congressos més prestigiosos a nivell nacional i internacional, aportant en tots ells treballs en forma de ponències convidades, comunicacions orals i pòsters, que han permès intercanviar informació amb altres professionals, la qual cosa ha portat en alguns casos a crear xarxes de treball interdisciplinaris i interuniversitàries.

Continuant amb l'àmbit de la recerca, ha participat liderant i col·laborant en projectes de recerca tant amb l'administració pública com amb entitats privades, responsabilitzant-se en la majoria d'ells de la seua constitució i posterior desenvolupament, ajudant en gran manera a lligar la recerca a l'empresa, lliurant i realitzant paral·lelament informes tècnics i xarrades a professionals. D'igual manera, haver realitzat l'estada de recerca en la prestigiosa universitat d'Estats Units "State University of New York, Cortland" i en "Universidade do Algarve" a Portugal, va ajudar a establir llaços amb investigadors i docents, la qual cosa s'està traduint en convenis inter universitats i en la publicació de treballs de recerca. Per a finalitzar, haver publicat en revistes indexades i una clara línia de recerca en la gestió esportiva, li ha permès formar part del comitè revisor de revistes indexades en bases de dades nacionals i internacionals i haver sigut director de dues tesis doctorals, la qual cosa repercuteix en un major coneixement de les línies de treball i recerca actuals.

David Monkhouse

David ha sigut part del sector des de 1983, treballant para diferents tipus d'organitzacions en diversos rols en tot el país. És membre col·legiat de CIMSPA i acaba de completar el primer MBA Internacional de Gestió Esportiva en la Universitat de Loughborough. El seu historial d'ocupació anterior li ha proporcionat una visió clara de la salut i la seguretat, els recursos humans, l'experiència del client i la gestió de la qualitat. Açò proporciona la competència per a ajudar a les organitzacions a passar d'una estratègia a una capacitació i desenvolupament operatius.

Víctor Segura

Té una Llicenciatura en Ensenyament (Educació Física) i Llicenciatura en Ciència de l'Activitat Física i l'Esport. Va completar un Màster en recerca en Activitat Física i salut i va obtenir el seu Doctorat Europeu en Biomedicina en 2014 amb un Cum-Laude com a qualificació.

Ha participat en més d'una dotzena de projectes de recerca. Va ser investigador principal d'un projecte finançat per la Universitat de Granada en 2015. Ha publicat més de 50 articles en revistes científiques, tots indexats en el Journal of Citation Report (JCR). El seu índex d'impacte acumulatiu és 140.56 (Mínim-màxim: 1.52-8.95). D'aquestes publicacions de JCR, més del 90% pertanyen a revistes en el primer o segona quartilla. El seu índex H fins avui és 14 i les seues obres tenen més de 450 cites (font de google acadèmic).

Ha publicat 1 llibre i 1 capítol de llibre. Ha sigut convidat a 3 conferències i ha presentat més de 50 publicacions orals i pòsters en congressos. Ell ha treballat amb una àmplia varietat de socis internacionals, inclosos les Universitats de Cambridge, Porto, Wisconsin-Madison i Victoria-Melbourne.

Ha rebut un premi de recerca per la publicació de treballs científics en el International Journal of Sports Medicine (si: 2.37) i la millor concessió de la tesi de mestratge de la seua promoció. Ell també va rebre, juntament amb altres col·legues, el Premi d'Estratègia NAOS del Ministeri de Salut com el millor projecte de recerca de salut escolar per al projecte "PREVÉ" i el Primer Premi Europeu en el Tractament del dolor crònic "Premi Cívic Europeu sobre Dolor Crònic" per al projecte "Al-ÁNDALUS" en pacients amb fibromialgia.

Els seus interessos de recerca s'emmarquen en les àrees d'activitat física i exercici físic com a eines per a la prevenció i el tractament de malalties no transmissibles i per a millorar la salut i la qualitat de la vida en diverses poblacions.

Aija Klavina
Academy of Sport Education of Latvia, Universidad de Riga

La Dr. Aija Klavina és professora titular i investigadora principal en la Academy of Sport Education of Latvia. Doctora en educació per la universitat de Virgínia, USA. Actualment Presidenta electa de la European Federation in Adapted Physical Activity (EUFAPA), des de 2012 és membre de la Junta de l'Associació Letona de Fisioteràpia, des de 2003 és membre del Comitè Paralímpic Letó i des de 1993 és cap de la junta de la Federació Esportiva Letona de Xiquets i Joves amb Discapacitat (actualment responsable de 28 organitzacions membres amb al voltant de 600 membres). En 2011 va rebre el Premi Jove Professional, per la Federació Internacional d'Activitat Física Adaptada. Actualment forma part de la junta d'editors de: European Journal in Adapted Physical Activity; Palaestra, Adapted Sport, Physical Education, and Recreation Therapy; Acta Gymnica; The Asian Journal of Exercise and Sports Science (AJESS); Scientific board of the journal of advances of Rehabilitation. És i ha sigut responsable en diversos projectes finançats per ajudes Europees i autora de nombroses publicacions en l'estranger.

Lucía Esther Quintero

És Doctora en Educació, Llicenciada en Educació Física, Màster en Tecnologia Educativa, Tècnica Superior en Animació d'Activitats Físiques i Esportives, Doctoranda en igualtat de gènere i guardonada amb un premi internacional en gamificació.

Comparteix i difon, per a ajudar a afrontar la professió docent, des de la innovació constant, les metodologies actives i l'ús de les TIC. És Vicepresidenta del COLEFCanarias.

Guardonada amb el premi internacional en gamificació, per l'Associació Alfes-CIVE'17, amb la contribució "La gamificación estática versus dinámica: una experiencia de aula a través de una pedagogía lúdica. ExpandEF".

Finalista en la categoria d'Educació Secundària en els premis ABANCA en 2017.

Jim D. Richards
Professor of Biomechanics and research lead for Allied Health Research unit at University of Central Lancashire

Professor de Biomecànica i "Líder del desenvolupament" de la unitat "Allied Health Research" de la Universitat Central de Lancashire. El treball de Richards engloba una àmplia disciplina en la qual convergeixen l'aplicació clínica de la biomecànica, el desenvolupament de noves eines d'avaluació en malalties cròniques, així com el foment de noves evidències per al maneig clínic i la rehabilitació. Ha sigut examinador extern de PhD fins a en un total de 13 ocasions i en diferents universitats com la "Bond University" d'Austràlia o la "Nanyang Technological University" de Singapore. 
Presenta una gran activitat investigadora, reflectida en nombroses beques de recerca i finançament durant el període 2003-2017, sent les línies més recents: l'enfocament multidisciplinari per a la prevenció i el tractament de la osteoartritis, la pressió terapèutica en el tractament de lesions músculoesquelétiques o la comparació dels mètodes de maneig conservadors per al genoll. 
Actualment és revisor d'un total de 23 revistes científiques d'alt impacte que versen sobre diferents àrees de recerca. Algunes d'elles són: "Journal of Biomechanics", "PLOS one", "Human Movement Science" i "Medicine & Science in Sports & Exercise". Cal destacar que d'aquesta activitat presenta un premi per una contribució d'excel·lent a la revisió de "The Knee". 
Presenta un total de 14 contribucions a llibres i capítols de llibres des de 1999 fins a 2018 i més de 100 publicacions en revistes científiques. El seu nombre de citacions és de 1524, el h-index de 22, i10-index de 36 i la seua "researchgate score" ascendeix a 41.42. 
Des de l'any 2008 fins al moment actual ha sigut convidat com a ponent a més de 100 congressos i seminaris de prestigiós nivell internacional celebrats en diferents llocs del món, com Korea, Índia, Bèlgica o Finlàndia. A més, ha contribuït amb l'aportació de més de 60 "conference papers". 
En el període comprès entre l'any 2000-2013 ha sigut partícip en alguns mitjans de comunicació com la BBC Radie.

Juan Fernández López
Sociedad Española de Nutrición Deportiva

Després de doctorar-se per la Universitat de Còrdova, va estar dedicat a la recerca aplicada en el camp de la interacció dieta-exercici i en l'efecte metabòlic i biomolecular de diferents patrons dietètics sobre el risc cardiometabólic en l'Institut Maimónides de Recerca Biomèdica de Còrdova. Durant aqueix període va coordinar diferents projectes subvencionats i va aconseguir una important producció científica amb articles publicats en diferents revistes internacionals indexades, així com capítols de llibres en l'àrea d'especialitat. També va dirigir diversos treballs finals de Màster i Tesis Doctorals sobre el tema.

Actualment la seua activitat professional està centrada en l'assistència en el camp de la nutrició esportiva d'alt rendiment i a dirigir una empresa capdavantera a Andalusia dedicada a la nutrició clínica i esportiva. A més, havent completat recentment un Training sobre implementació del model "Low FODMAP diet" en patologia intestinal funcional a través de la Universitat de Monash - Austràlia, la seua aportació al camp de la nutrició esportiva no solament es limita al rendiment, sinó també al tractament i maneig de la salut digestiva de l'esportista.

És el president de la Societat Espanyola de Nutrició Esportiva (S.e.nu.de.), que és una entitat científic-professional, sense ànim de lucre, que congrega a especialistes de l'àrea de la nutrició esportiva a Espanya.

Ha sigut docent en diverses edicions del post-grau anual sobre Nutrició en l'Esport, organitzat per la Escola Superior de Tecnologia dóna Saúde de Lisboa, professor convidat en diversos Màster vinculats a la salut, la nutrició i l'esport en universitats Espanyoles i per al pròxim curs ha iniciat un nou projecte amb la Universitat Oberta de Catalunya per a ser un dels docents col·laboradors/assessors en el Màster universitari d'Alimentació en l'Activitat Física i l'Esport: Alimentació en l'Activitat Física i l'Esport impartit per aquesta universitat.

M. Mercedes Marqués Andrés

Doctora en Informàtica per la Universitat Jaume I de Castelló.

Forma part del grup de recerca HPC&A (http://www.hpca.uji.es). Aquesta línia de recerca dins del grup s'emmarca en la resolució de problemes d'àlgebra lineal densa de gran dimensió sobre diferents arquitectures com a clústers d'ordinadors personals, arquitectures multi-nucli o processadors gràfics. 

Actualment també se la pot trobar realitzant xicotets treballs de recerca en educació liderant un grup d'innovació educativa en la universitat i col·labora en el programa de formació permanent del professorat de la mateixa. Va rebre el premi a l'excel·lència docent universitària del Consell Social de la Universitat Jaume I en el curs 2010/2011.

Francisco Javier Vázquez Ramos

Doctor per la Universitat de Sevilla, a més és llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (Universitat de Granada) i diplomat en Ciències de l'Educació especialitat d'Educació Física (Universitat de Sevilla, CEU San Pablo) i entrenador nacional de Voleibol.

Actualment és mestre d'Educació Física en la Conselleria d'Andalusia i components del grup de recerca: Esport i Societat: l'Activitat Físic-Esportiva des d'una Perspectiva Multidisciplinària. 

Ha creat la plataforma digital de formació "El Valor de l'Educació Física". L'any 2015 va obtenir el VI Premi a la Millor Pràctica Professional de Caràcter Innovador 2015, atorgat per l'Il·lustre Col·legi Oficial de Llicenciats en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport d'Andalusia.

 

Domingo Blázquez Sánchez

Catedràtic del Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya. Centre de Barcelona.

Professor titular de "Didàctica de l'Educació Física i l'esport" des del curs 1976 fins a l'actualitat.

És Doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona, llicenciat en Educació Física pel INEF, diplomat pel INSEP de París i "Maitrise i D.I.A." en "Sociologie Fondamentale" per la Universitat de París VII.

Ha rebut el premi Thulin FIEP Europa 2011 i el premi professor extraordinari per la Universitat Nacional Vila María d'Argentina.

Entre les seues publicacions, cal destacar;

  • Com avaluar bé Educació Física. L'enfocament de l'avaluació formativa. Editorial: INDE Publicacions, Barcelona. Any: 2017
  • Mètodes d'ensenyament en Educació Física. Enfocaments innovadors per a l'ensenyament de competències. Editorial: INDE Publicacions, Barcelona. Any: 2016
  • Deu competències docents per a ser millor professor d'Educació Física. Editorial: INDE Publicacions, Barcelona. Any: 2013
  • Com formar un bon esportista. Un model basat en competències. Editorial: INDE Publicacions, Barcelona. Any: 2012
  • Ensenyar per competències en Educació Física. Editorial: INDE Publicacions, Barcelona. Any: 2009.
Boro Štrumbel

El Dr. Boro Štrumbelj és professor agregat en la Facultat d'Esports de la Universitat de Ljubljana. Actualment és Director General d'Esports en el Ministeri d'Educació, Ciència i Esport. Durant tres anys va ser avaluador de projectes esportius Erasmus + per a la EACEA dins de la comissió europea. També és membre del grup d'experts de la UE per a la Integritat en l'esport. De 2010 a 2012 va ser membre del Consell d'experts de l'esport del govern eslovè així com president del mateix. També va actuar com a membre del Consell d'experts del Comitè Paralímpic i membre del Consell d'Esports d'Elit en el Comitè Olímpic eslovè. En la seua carrera professional, també va ser entrenador de l'equip paralímpic de natació eslovè i membre del Consell d'experts de la Federació Eslovena de Natació.

Ha participat en diversos projectes europeus principalment amb l'objectiu de promoure i desenvolupar activitats físiques per a persones ancianes o amb discapacitat.

Ha sigut professor convidat en diverses conferències científiques i seminaris, principalment en el camp de les activitats de natació.

És autor o coautor de diversos treballs científics principalment en el camp de la natació i teoria de la formació. En el camp de les activitats físiques que milloren la salut, és coautor d'un llibre sobre activitats físiques aquàtiques i un altre sobre promoció d'activitats físiques per a tota la població. És autor de programes de formació professional a Eslovènia per a entrenadors de persones majors o amb discapacitat.

Miguel Fernández del Olmo

Miguel Fernández de l'Olmo és Dr. en Educació Física i professor en la Facultat de Ciències de l'Esport i l'Educació Física en la Universitat de la Corunya i actualment es troba en comissió de serveis en la Universitat Rei Juan Carlos. Ha sigut Investigador Postdoctoral en diverses universitats internacionals com per exemple, dos anys el Institute of Neurology en University College of London i un any i mitjà en el Psychology Department of The University of Califòrnia, Berkeley. Durant aqueixos anys s'ha format en l'àmbit del control motor i en la neurofisiologia del moviment humà. Les seues línies de recerca principals són: i) Millora funcional en la malaltia de Parkinson, havent obtingut diversos premis nacionals i internacionals resultat dels seus estudis; ii) Tècniques d'estimulació cerebral no invasiva aplicades a l'aprenentatge i control motor; i iii) Estudi dels factors nerviosos implicats en la producció de força muscular. Ha publicat més de 80 articles JCR i obtingut més de 700.000 euros com a investigador principal en projectes nacionals.

Fabián Rivera

Llicenciat en ciències de l'Activitat Física i l'Esport i Professor Universitari en Educació Física, a més ha completat diverses formacions tals com: Màster en Rendiment Esportiu, Màster en Nutrició Activitat Física i Salut, Màster en Anàlisi i Correcció del Moviment i Màster en Gestió Esportiva.

Coordina la unitat d'esport i salut de l'Hospital Parc (Tenerife) i és integrant de l'equip multidisciplinari de la unitat de sobrepès i obesitat, com també dirigeix el laboratori d'anàlisi de rendiment esportiu de l'Hospital Parc (Tenerife). La seua trajectòria el porta en l'actualitat a desenvolupar un projecte destinat a la recerca sobre la prescripció d'Activitat Física especifica en persones amb sobrepès i obesitat, com també a aprofundir en l'Activitat Física destinada a persones amb diverses patologies.

Ha participats en diversos congressos nacionals i internacionals, com també en diversos programes i tallers exposant les seues recerques en l'àrea de l'activitat física.

Tao Martínez Lorite

Llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport en Universitat Catòlica Sant Antonio de Múrcia i University Central of Lancashire, Màster en Formació del Professorat i Tècnic Esportiu de Grau Mitjà de Futbol (Nivell II).

Actualment reparteix el seu temps entre ser professor en l'Institut Superior de Formació Professional Sant Antonio de la Facultat d'Esport de la UCAM en les titulacions de TAFAD i TEAS, en assignatures com a Metodologia de l'ensenyament de l'activitat física, Activitats físic-esportives d'equip o Activitat física per a persones amb discapacitat. Alhora que exerceix com a director d'estratègia i desenvolupament de UCAM eSports, així com Secretari de la Càtedra Internacional de eSports. Projecte pioner en l'àrea que s'enfoca en la recerca i la formació com a mitjà de suport a la professionalització del sector. A més forma part de Training Gamers Esports Electrònics, start up dedicada a l'activació i gestió de projectes en eSports creada en 2015, com a director de projectes.

Mario 'Motroco' Martínez

Director de Movistar Riders Academy

Llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport i Màster Universitari en formació del professorat Universitat Miguel Hernández.

Va ser jugador professional de League of Legends durant 5 anys, competint al més alt nivell tant nacional com a internacional i sent una de les figures més representatives a nivell nacional. Després de retirar-se com a jugador va decidir donar el salt a entrenador, rol amb el qual va conquistar la lliga espanyola. Després d'un breu pas per l'oficina de màrqueting d'ASUS, va decidir tornar a entrenar el primer equip de Movistar Riders, possiblement el club d'esports electrònics més potent a Espanya. Actualment ocupa el càrrec de director de l'acadèmia de Movistar Riders, sent una de les cares visibles del club, ajuda en tasques de creació de contingut i contribueix a l'organització d'esdeveniments.

Damià Vidagany Igual

Expert en màrqueting, estratègies digitals i comunicació després d'haver treballat en el mercat internacional de l'esport en la gestió́ i organització́. Especialment en la comercialització́ d'actius, sponsors, llicències, desenvolupament digital i tradicional en el sector de l'esport i de l'entreteniment.

Actualment és CEO de VII Sports Premium Consulting, agencia 360º de Sportsmarketing, dedicada al desenvolupament de projectes comercials, de màrqueting i comunicació amb la finalitat d'augmentar els ingressos en clubs i organitzacions esportives partint de cinc àrees d'influència no esportives com són: el màrqueting, el departament comercial, el desenvolupament digital, la comunicació offline i les relacions externes.

Anteriorment va treballar durant nou anys en el València CF, en els quals va dirigir els departaments de comunicació (Juliol 2008–Desembre 2010. Setembre 2013 – Novembre 2016), màrqueting i comercial (Novembre de 2011-Setembre de 2013; Novembre de 2016 –Juliol 2017), relacions externes i institucionals amb UEFA, RFEF i LFP (Setembre 2013-­Juliol 2017).

A més ha treballat en diferents mitjans de comunicació com el diari AS, la cadena SER, Ràdio Nou o el periòdic Superdeporte.

És professor en la Universitat Cardenal Herrera CEU de periodisme esportiu, ràdio i noves tecnologies.


Selecció d'idioma

ESVLCEN

Data

Del 24 al 26 de gener de 2019

Lloc de celebració

Campus de Torrent
Seude La Inmaculada

Direcció: C/ Ramiro de Maeztu, 14.
Torrent, 46900

Més informació

sportscience.conference@ucv.es